O grzybach

REISHI – kilka ciekawostek

Ganoderma reishi
Lakownica żółtawa

W ostatnich dwóch dekadach naukowcy zainteresowali się dobrodziejstwami jakie niesie za sobą stosowanie grzybów. Na dalekim wschodzie i w starożytnych kulturach od zawsze były one stosowane aby wspomagać ludzki organizm.

Reishi, czyli lakownica żółtawa(Ganoderma lucidum), której grzybnie znajdziecie Państwo w naszej ofercie to chiński grzyb leczniczy. Chińczycy nazywają ją „grzybem ducha„.
Lakownica jest skuteczna w leczeniu stanów zapalnych kręgosłupa i ramion, zapalenia spojówek, zapalenia oskrzeli, reumatyzmu, a także w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Reishi ma działanie antyalergiczne, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe.
Obniża ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie układu krążenia ma silne właściwości antyoksydacyjne i doskonale oczyszcza wątrobę z toksyn.

Badania pokazują, że w składzie Reishi można wyodrębnić aż 400 substancji bioaktywnych, które mogą mieć dobroczynne właściwości dla naszego organizmu. Można do nich zaliczyć między innymi polisacharydytriterpenoidysterolekwasy tłuszczowe czy też peptydy.

To właśnie polisacharydy sprawiają, że grzyby reishi wykazują właściwości antynowotworowe, a także pomagają stymulować ludzki organizm od wewnątrz. Grzyby reishi zaliczane są do adaptogenów, a więc takich roślin, których przyjmowanie pozwala wzmocnić i uodpornić organizm od wewnątrz sprawiając, że będzie on bardziej odporny na stres i będzie lepiej przystosowywał się do środowiska, w jakim żyje.

Oprócz właściwości adaptogennych, zawarte w reishi substancje mają właściwości przeciwbólowe, przeciwalergiczne oraz cytotoksyczne. REISHI regulują ciśnienie krwi, pomagają w walce ze złym cholesterolem, a także mogą być pomocne w przypadku walki z bezsennością. Wykazują także skuteczne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.